GILA GAJET II


Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Isnin, 20 Julai 2009

Getah sekerap

Getah sekerap juga di kenali sebagai getah lantun,getah buku,getah beku..lain negeri mungkin ada nama lain tentang getah ini..

Masa harga getah sekerap mencecah 5RM sekilogram dulu kawan selalu juga balik kampung sebelah petang buat part time menoreh ni..Tika itu penoreh penoreh amatur atau pun yang pro lambat lepa..kala hujan pagi toreh waktu petang..


Proses mengeluarkan Getah Sekerap dari mangkuk nya



Kawan pun amik kesempatan juga..lepas kerja jam 3 petang terus masuk kebun aboh kawan..aboh kawan tak larat nak ngabiskan 7 ekar sorang..Memang cukap loeded masa te..harga mahal minyak pun mahal ..enam tolak enam juga..



Tak kira lah bau getah sekerap ni menusuk ya amat..tapi kawan berkenan tak kisah dengan bau nya..Kira seronok jadi penoreh ni..ikut hati mau jadi penoreh sepenuh masa jer..pagi bangun lepas subuh noreh..tak payah dah nak mikir mikir dengan kerja yang penuh dengan stress nye..

* Tapi aboh kawan ada berpesan..buat lah kerja lain..batang getah tak kemana melainkan harga kayu getah tinggi melambung.. ( ehsan gambar dari en Amirul )

22 Merujuk kepada perkara diatas :

Webmaster 20 Julai 2009 5:10 PTG  

Moh noreh wehhhh.... Koi takde kebun getoh.. Bapok koi ader sawit je wehhh.. Sonok wehhh dok kampung. Tak payoh mikir masalah keje...

pOnstan 20 Julai 2009 6:52 PTG  

ada pun ia juga dikenali sebagai 'pOk getOh' di sekitar negeri Tanah Serendah Sekebun Bunga..

hai 20 Julai 2009 7:16 PTG  

ya la weh,masa dedulu koi ramai berhodong ngan bebudok hok noreh ni,asal nak gi berjalan kemana2 je,siap la batang getah tu di torehnya pagi petang...sebab nak cepat dapat duit..aboh2 deme tu dok menjeling je...bukan mende,belum pepehal dah buat cam reta deme je!!!

Cikgu Jang .. 20 Julai 2009 9:58 PTG  

koi sokmo berangan kalu ade 10 ekar kebun getah. bapok le syoknye.

haz ,  21 Julai 2009 9:01 PG  

nak noreh ni kna ada pelan kn?klu x nnt rosak pokok ek..huhu msa time hrga tinggi ada kwn2 x kisah pun bak haruman nya smpai g sek pun ada lg tngan yg lekat getah n udak2 pn dpt hanset bru mak ayah kasi coz upah tlong mrka kutip lantun[nama tuk segerap kat c ni}tp yg x besh gak time ni udak2 rmai x g sek sbb ada tugas kt kebun.pe2 pun penoreh gak bnyk menjana ekonomi negera..

endiem 21 Julai 2009 12:07 PTG  

Dulu koi ader juga ambik upah noreh kebun haji mansor.. kira bagi dua. banyak juak dapat

relevan 21 Julai 2009 12:38 PTG  

Kebun sawit pun lagi bes oo web..rendu nak c0p buah ni..

Pok getah tu amenda pula en p0nstan?..pok kepala tau lah kwn..hehe.

Yerr hai..kala dulu mcm tu lah gaya..getah belum kering pun dijual juge..

Jom cikgu Jang kita tanam semula getah..

Betul ngat tu yer haz..penoreh getah banyak menjana ekonomi negara..tapi harga getah je yg turun naik naik turun naik turun..pertanda awal bila berlaku kenaikan harga getah yang melampau maka harga minyak pun naik melampau juge..

Time rege getah mahal mmg bes noreh ye endiem..pajak ke bagi dua ke tak terasa penat nya..kirim salam kat Hj Mansor..

pOnstan 21 Julai 2009 5:34 PTG  

masa bermastautin kat kOta bharu suatu waktu dulu..aku selalu dengar perkataan ni 'pOk getOh' = getah sekerap..
maka sesiapa yang lebih mengetahui, sila betulkan aku jika silap..

pOnstan 21 Julai 2009 5:38 PTG  

err..sdr relevan.. nape jarum waktu kat site ni lain jer.. ikut waktu amerika ke israel nih..?
ataupun pc aku yg dh uzur..! peace nO war..

relevan 22 Julai 2009 8:30 PG  

Erkkkwehh..mana ader jarum dah weyy..digital tuuu..kot ikot time rebuplic of Congo dak?.. Tak pun time Cocos island..muahahha!

relevan 22 Julai 2009 4:58 PTG  

Busuk bau duit arr tak per ..en jejaka desa bila nye nak mgetea ni..?

Jejaka Desa 22 Julai 2009 10:49 PTG  

Dah ke gone.Cuti koi tak menentu.Minggu depan koi gi rumoh Mustakok.Tu pun sekejak je.Isnin kene keje dah....

mazru(9m2mzr) 23 Julai 2009 4:37 PG  

rege getoh skrg..kasarnye 3 ekar dlm rm180+- noreh sehari..jual sehari

seminggu 4 kali jual dah rm720..

busuk-busuk pun loaded ar dari keje kat pejabat daerah te,yg bestnye keje pjbt daerah ni pagi2 pukul 8 patutnye dah start keje,kitnye deme ngulo kat kedai kopi,aok x keje pejabat daerah dak?hihihiih gurau je..tp kenyataan

relevan 23 Julai 2009 10:54 PG  

Dok ehh..kwn kerja swasta..Kerajaan tak ndak ke kwn dah..dihantar nya kwn kat swasta..mazru kerja cikgu ke?..

BUJANG SUSAH 25 Julai 2009 12:30 PTG  

Apa ada hal bro.. rezeki tu Allah dah jamin pada setiap yg bernyawa.. kurang atau lebih jer pada mereka2 yg nak berusaha atau tidak disamping doa serta tawakkal dgn penuh keyakinan... insyaAllah. Xder org motong gotah nnt kereta x bertayar plak.. insan diciptakan dah dibahagikan bahagian masing2.. wallahualam.

relevan 25 Julai 2009 6:53 PTG  

Wokey bujang susah..kalu ader kebun getah sendiri ni uihhs..yep tak ader getah tak ader tayar..

eeeda 26 Julai 2009 10:50 PG  

Tengok getah buku.....rindu pulak nak ge menoreh. Ingat sebelum masuk maktab keja menoreh getah....sebab malas nak belajar ting 6....

relevan 27 Julai 2009 10:35 PG  

Hehehe eeeda tulah kan..skrg rege getah dah mula naik seket..tp arr aok tak takut pacat ke masuk kebun?..ishhk..

Tanpa Nama ,  27 Julai 2009 4:49 PTG  

Lumayan pak!noreh ni gampang bikin uwang..

relevan 27 Julai 2009 4:51 PTG  

Betul pak..tapi kalau hari nya hujan..payah bikin gampang..

uncle 7 Februari 2011 5:06 PTG  

pergh lepas ni ada yg menoreh sambil pakai jam rolex nih hahahah

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP