GILA GAJET II


Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Khamis, 31 Mei 2012

Wanita miang punca masalah


JAKARTA: Seorang pegawai kanan kerajaan yang ditugaskan menyelamatkan pekerja Indonesia yang menghadapi hukuman mati di luar negara membuat kenyataan mengejutkan bahawa sesetengah pekerja berkenaan, khususnya wanita perlu dipersalahkan atas nasib malang mereka.

Ketua pasukan petugas kerajaan terhadap pekerja migran, Maftuh Basyuni berkata, sesetengah pekerja migran Indonesia suka menggoda majikan mereka menyebabkan mereka diganggu secara seksual. “Sesetengah pekerja ini suka menggoda dan ia memerlukan dua belah pihak untuk berlaku kejadian seumpamanya. Mungkin mereka dipengaruh oleh nafsu, tetapi sikap pekerja migran memang mengejutkan,” katanya dalam satu seminar di Jakarta, semalam.

Media kemudian menghubungi Maftuh bagi mengesahkan kenyataannya itu dan bekas Menteri Hal Ehwal Agama dan bekas duta ke Arab Saudi itu menyatakan komennya memang beralasan.
“Kerana kelakuan miang mereka, pasangan majikan mereka menjadi cemburu dan mendera mereka,” katanya.

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono menubuhkan pasukan petugas pada 7 Julai tahun lalu bagi memberi bantuan kepada pekerja Indonesia di luar negara yang menghadapi masalah undang-undang. Susilo juga memberi tugas tambahan terhadap pasukan petugas itu bagi menyediakan bantuan guaman secara maksimum kepada setiap rakyat negara itu yang berdepan hukuman mati di luar negara.

Bidang kuasa pasukan petugas itu berakhir pada 7 Januari tahun ini, tetapi Susilo memutuskan untuk melanjutkannya hingga 7 Julai depan. Terdapat 6.5 juta rakyat Indonesia bekerja di luar negara masa kini, sesetengahnya terbabit dengan masalah undang-undang. Walaupun hampir mencecah tempoh tamat, pasukan petugas masih buntu dengan berapa ramai pekerja Indonesia yang berdepan masalah undang-undang di luar negara. - Jakarta Post

* Sumber

0 Merujuk kepada perkara diatas :

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP