Senyum dipagi hari Jumaat ( resipi )
Pertemuan yang tidak sengaja antara Kak Zakiah dan Rozita disebuah pasar basah dalam bandar berhampiran kawasan perumahan mereka..
Kak Zakiah : '' Hai..Zita kepasar ye kita..beli apa? ''..
Rozita : '' Nak beli ikan tilapia nak buat masak 3 rasa ..akak pula nak masak apa hari ni?..
Kak Zakiah : '' Akak nak beli ikan baung sama pucuk paku nak masak dengan aSam eghum ( rom ).. ''
Kelihatan Rozita ternganga saja dalam hati beliau berkata '' tentu ini resipi baru ni ''..
Rozita : '' Apa bendanya aSam eghum tu kak?..
Terus saja Kak Zakiah menerangkan apa dia aSam eghum tu..aSam eghum adalah sejenis aSam yang terdapat di Kuala Tembeling Jerantut dan pesekitaran..aSam ini dibuat daripada biji buah perah dan biji buah getah ( biji getah )..
Kak Zakiah : '' Akak dapat aSam eghum ni kat Mak Saudara Akak yang tinggal di Kuala Tembeling sana nu.. aSam yang Akak ni dibuat daripada Biji Getah ''..
Rozita : '' Hebat ye Kak..mentang mentang harga getah sudah mahal waktu ni.. biji nya pun orang makan yer ''..
Kak Zakiah : '' Mau kena sepak budak ni '' ( dalam hati )..
*** Kalau korang nak tau apa itu aSam eghum..cuba godek godek kat wikipedia..kat rumah masih ada lagi aSam eghum biji getah..hari minggu ni mau masak sama ikan Keli bubuh keladi sama pucuk paku bikin kuah pekat pekat..tentu Pak Hashim Zabidi ( Pak Ngah ) akan gechor..