Senyum dipagi hari Jumaat ( resipi )
Pertemuan yang tidak sengaja antara Kak Zakiah dan Rozita disebuah pasar basah dalam bandar berhampiran kawasan perumahan mereka..
Kak Zakiah : '' Hai..Zita kepasar ye kita..beli apa? ''..
Rozita : '' Nak beli ikan tilapia nak buat masak 3 rasa ..akak pula nak masak apa hari ni?..
Kak Zakiah : '' Akak nak beli ikan baung sama pucuk paku nak masak dengan aSam eghum ( rom ).. ''
Kelihatan Rozita ternganga saja dalam hati beliau berkata '' tentu ini resipi baru ni ''..
Rozita : '' Apa bendanya aSam eghum tu kak?..
Terus saja Kak Zakiah menerangkan apa dia aSam eghum tu..aSam eghum adalah sejenis aSam yang terdapat di Kuala Tembeling Jerantut dan pesekitaran..aSam ini dibuat daripada biji buah perah dan biji buah getah ( biji getah )..
Kak Zakiah : '' Akak dapat aSam eghum ni kat Mak Saudara Akak yang tinggal di Kuala Tembeling sana nu.. aSam yang Akak ni dibuat daripada Biji Getah ''..
Rozita : '' Hebat ye Kak..mentang mentang harga getah sudah mahal waktu ni.. biji nya pun orang makan yer ''..
Kak Zakiah : '' Mau kena sepak budak ni '' ( dalam hati )..
*** Kalau korang nak tau apa itu aSam eghum..cuba godek godek kat wikipedia..kat rumah masih ada lagi aSam eghum biji getah..hari minggu ni mau masak sama ikan Keli bubuh keladi sama pucuk paku bikin kuah pekat pekat..tentu Pak Hashim Zabidi ( Pak Ngah ) akan gechor..
16 Merujuk kepada perkara diatas :
hebat awak .. pucuk paku pun boleh makan !
kpd kak zakiah...sepak je jgn malu2 hahaha
Kak Zakiah ni lawak la...
sepak jgn tak sepak hehehe
* Heh heh! masak sama ayam pun boleh taruk cili lebih..ayam + pucuk paku..
Salam...
1.buah perah ngn buah getah mane lbh sedap buat asam rom?
2.xde ker org jual asam rom secara on9?
3.bolehkah sya join kak zakiah menyepak jiran beliau itu? ;p
resepi baru. aku nak gugel nanti
mmg ghecor ngan resepi asam rom nih!
Kawan kenan amat makan gulai asam rom nei...keknya ikan kenerak tu kawan tak makan macam tak brape boleh gi aje...
** Jawapan untuk Cik Shin ju
1.buah perah ngn buah getah mane lbh sedap buat asam rom?
** Biji getah lagi menyengat..
2.xde ker org jual asam rom secara on9?
** Rasanya belum ada ..nanti mana tau kita boleh wat bisnes aSam ni cara on Line.
3.bolehkah sya join kak zakiah menyepak jiran beliau itu? ;p
** Boleh saja..
Macam masakan sayuran tradisional je. Saya cukup suka sayur pucuk paku dan pucuk ubi di masak gulai lemak. Kauw liaw wa ckp lu..
asam eghum?
hahhahah..
saya suka makan buah perah rebus
suka sangat2
tapi la ni susah nak dapat kan
kalo saya balik tganu
pasti saya cari kat pasar
yg adh direbus la
harga pun dah mahal
saya juga makan pucuk paku
mak suka letak pucuk paku dalam bubur lambok
saya suka
huhu..
SALAM..
asam rom
tradisi pahang la ni
koi sendiri tak pernah
makan yang biji getah..
sdpnye asam eghum..kalo kat kg sy raub tu,1 balang yg sma tggi dgn botol coke 1.5L dijual dgn harga RM62..tkt nk beli.hehe..tp asam eghum pny psl,x pikir mhl dh..klo msk ngn ikan sungai sdp klo pekat..pedas terangkat,sekali gulai cili 50biji hbs
lg 1,sambal belimbing hitam best jgk..dr lipis kalo x clap
Makanan peberet orang Jerantut asam rom ter..tapi koi taklah pulok..
Catat Ulasan