GILA GAJET II


Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Jumaat, 27 Mei 2011

Kaki Dimakan Tikus, Kura-Kura Berjalan dengan Skateboard


LONDON - Tuly, seekor kura-kura malang yang kehilangan satu kakinya, kini tidak perlu susah lagi. Tuly kini boleh melangkah lebih cepat lagi, berbanding teman-teman yang lainnya.

Kaki depan kanan Tuly hilang kerana digigit seekor tikus ketika ia sedang berehat.

Berkat idae gadis kecil bernama Eleanor, anak dari Philip Chubb (64) seorang pengasas kelompok pecinta kura-kura, Tuly tak lagi kesulitan untuk berjalan.

Di bawah badan Tuly dipasangkan papan yang dikepitkan sebiji roda sebagai pengganti kaki. "Kami mendapatkan Tuly di sebuah klinik doktor haiwan, setelah ia menjalani operasi amputasi kaki demi keselamatan nyawanya,” ujar Philip Chubb, seperti dilapor Orange, Jumaat (27/5/2011).

“Pada saat itu dia kelihatan sangat lemah. Bisa bergerak dan berjalan namun sangat sukar,” katanya.

Kulit bawahnya pun selalu bergesel ketika ia berjalan. Hal tersebut dapat menambah komplikasi bagi Tuly.

Akhirnya Chubb membeli traktor mainan dan diubahsuai beberapa rodanya.. salah satu roda. Lalu dia membuat penyepit dari logam dan strip kain pelekat (velcro).

"Tuly nampak tak keberatan diletakkan di atas roda tersebut dan nampak senang bersantai bersama kaki barunya. Dia sekarang benar-benar kura-kura tercepat yang kita miliki dan lucu," tambahnya..

* Sumber Okezone

5 Merujuk kepada perkara diatas :

meaw 27 Mei 2011 6:02 PTG  

pehhhhh, bagus budak tu...! even kura2 sendiri tade kaki pon boleh berjalan macam biasa, yang manusia ni perlulah kuat semangat seandainya kecacatan pada diri kerana kecacatan tu ada pegantinya ^__^

syazee 27 Mei 2011 7:14 PTG  

bpk ah!kn bagus kalu kuat semngat cm kura2 tu..;(

Rushdiey 27 Mei 2011 8:25 PTG  

bapak ganas tikus tu.mkn smpai hilang kaki
ni tikus ke ape.. mcm x mkn sebulan

eelobor 27 Mei 2011 8:29 PTG  

kalau lawan lumba lari dengan arnab, agak2 menang mana eh?

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP