GILA GAJET II


Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Khamis, 28 Februari 2013

Kurang tidur jejas gen, punca masalah kesihatan

New York: Kurang tidur, walaupun cuma seminggu berpotensi memberikan kesan bahaya kepada gen, menurut kajian yang menunjukkan kaitan antara masalah tidur dan pelbagai masalah kesihatan. 

Sebelum ini, ia sudah pun dikaitkan dengan masalah seperti penyakit jantung dan kecacatan kognitif serta obesiti. 

Namun penyelidik tidur, Derk-Jan Dijk dan pasukan penyelidiknya, mengulas mengenai mekanisme molekul di belakang fenomena itu, melihat bagaimana kekurangan tidur membawa kepada masalah kesihatan. 


Mereka mendapati tidur selama enam jam atau kurang selama seminggu pada waktu malam menjejaskan 711 gen, termasuk yang terbabit dalam keradangan, imuniti dan tindak balas tekanan. 

Mereka juga mengalami kejanggalan dalam rentak circadian gen, berdepan penurunan mendadak bilangan gen sepanjang hari dan menjejaskan amplitud. 

Menurut kajian pada 2010 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, hampir satu pertiga pekerja di Amerika Syarikat, 40.6 juta, secara purata tidur enam jam atau kurang pada waktu malam. 

- Agensi ( BH )0 Merujuk kepada perkara diatas :

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP