Selamat makan tengahari ( Asam rom )
Bergegas kawan balik tidak toleh belakang lagi dah..
'' Lauk apa tengahari ini kita ''.. tanya kawan kepada Akak.. ( melalui perbualan hendphone )
'' Cepat balik..masak asam rom ''..jawab Akak
Ni setelah kawan godek punya godek terjumpa juga lah info tentang masakan asam rom ini.. sila baca..
Asam rom merupakan masakan yang terkenal di Pahang, terutama di Kuala Tahan, Jerantut. Gulai asam rom diperbuat daripada buah perah atau biji getah yang dijeruk selama lebih kurang satu bulan.
Ia dimasak bersama beberapa bahan tertentu seperti buah jambal, daun jambal, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Kunyit hidup pula ditumbuk bersama cili padi bagi menambah rasa pedasnya.
Masakan ini hanya boleh ditemui di kawasan Jerantut dan amat terkenal di sebelah Kuala Tahan. Ia menjadi makanan yang amat digemari bagi penduduk di sana, malahan kini ianya semakin terkenal di kalangan pelancong yang berkunjung ke Kuala Tahan. -- * sumber di ( siNi )
*** Palehh.. kalu makan gulai ini..pasti mak dan pak mertua jika lalu di belakang kita buat buat tak nampak punya..
18 Merujuk kepada perkara diatas :
Biji getah boleh makan ke ???
tempurun.. hiasan? kretif2...
tempurung tu bukan buat hirup gulai ke?
boleh makan ek? sy ingat dulu2 kita guna utk main congkak
tuh air liur koi weh. tempurung tu kala mkn nasi bariani, kira mcm papedom la dak? he3
Kalau bulan pose selalu layan gulai asam rom sebab byk dijual..bulan biasa payoh sikit :)
terliur betul...nak wat goner, duk jauh gni, sedangkan duk kuantan arite tak dpt makan gulai asam rom, inikan pulak kat Beaufort ni wei!!!!!
Adesssss.. sedaknyerrrr.. Nanti kawan ke rumoh aok minta akak masakkan. Aritu dia dh offer... hehehhehe
salam..
ermmm..sedakk weiii..
brupppp!!!alhamdulillah..
* Nanti jangan ada pula yang rebus bijik getah..pas tu makan ..
kome buat pakai buah peroh...lagi piau wehh...peroh payah doh nak jumpa masa nih...tu alternatif pakai buah getah...
keco air liur kome...balik nih kome nok buat la...kome ade jugak artikel tentang gulai asam rom nih
http://resepi-best.blogspot.com/2010/01/gulai-asam-rom-asam-rong.html
deme tengok kat situ...
makan dalam kompektor sambil hirup bau dari belakang stail gak
memang pelik juga tak pernah cuba... mesti sedap kan
* Memang pelik Nik...tapi sedap..
sedap ke??
yummy!!
kat raub ade jugek asam rom nih. kome sokmo makan kalo balik kampung. hehehee
Salam...
koi x pnah mkn gulai asam rom..
aritu mak ade kirim ngn mkcik yg dok raub...
dia simpan asam rom tu dlm peti ais..
adik koi terbuang asam rom tu mase cuci peti ais..huhuhu...teruk kena bebel...mane dia kenal mende tu...tgk pelik jer dia buang...
lama tak makan asam rom. kecur air liur keh
Catat Ulasan