GILA GAJET II


Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Selasa, 22 September 2009

Bila sendawa masih lagi berbau Lemang

Pagi tadi puas kawan mencari cari kalu ada restoren yang buka untuk kawan mengetea..puas pusing kanan kiri adalah terjumpa satu mini restoren yang buka..tapi sayang yang tinggal cuma minuman saja..makanan dah randang ( linyau @ habis )..

Biasa kawan jarang mengetea di rumah..mana hala kawan nak sarapan pagi ni..lebih baik berpuasa sunat 6 macam ni..kebiasaan pada kawan puasa sunat 6 kawan ambil bila time ujung ujung Syawal..he he..

Kawan telipon rodong kawan yang tinggal berdekatan dengan tempat kawan kerja ni..mentau jika ada saki baki lemang ketupat lagi..'' Kawan nak datang rumah ni buat kit air teh yak ''..

'' Haa..datang lah..koi suruh bini koi buatkan ni..ini tentu bini aok ter ada ket kampung lagi dak?..

Tak banyak cerita dah kawan setart enjin trus ke rumah kawan te..

''Amboih banyak lagi Lemang aok ni..berapa gantang aok buat..'' kata kawan pada rodong kawan te..

'' Banyak juga ada lah 5 gantang '' luak baru beberapa batang jer..puas bini koi ngukus semula takut basi ''.. jawab rodong kawan..

'' Ler..ngapa jadi gitu aok tak hidangkan tetamu ke atau tak ramai tetamu yang datang ''..tanya kawan..

'' Mana nak luak lemang ni..Raya pertama dan kedua koi bantai berjalan je ke rumoh orang sedara mara sahabat handai..baru hari ni ler koi ada di rumah..''jawab rodong kawan..

'' Lor ngapa aok tak bagi pada jiran jiran dan sedar mara aok jer lemang ni..'' tanya kawan..

'' Malu takot lemang tak sedap.. sebab ini lah first time koi buat dan bakar lemang sendiri..menjak kawin koi beli jer..koi ingat 5 gantang tu sikit..rupanya bapok lah banyok nye.. ''

'' Sedap juga Lemang rodong kawan ni..biar pun baru belajar buat lemang ''..kata kawan dalam hati..

Dan kawan juga hapah tak reti nak buat Lemang..

9 Merujuk kepada perkara diatas :

Jejaka Desa 22 September 2009 6:20 PTG  

Slamat Hari raye..Maaf Zahir Batin

al-mankaraqi 22 September 2009 7:17 PTG  

payoh nok ngeteh ark....kalo berjalan jauh

endiem 22 September 2009 8:07 PTG  

yelah .. warong dan restoran belum bukak lagi.. dema tu raya lagi..

maiyah 23 September 2009 1:49 PG  

Salam.. bak ler sini kit.. banyok tuh :D

relevan 23 September 2009 7:06 PG  

* Selamat hari raya Jejaka Desa..

* Bawok bekal alManqaraki..bekal
air teh..

* Memang betul endiem..

* Salam Maiyah..nanti tahun depan kita bakar sendiri Lemang ok...

sonata anak kancil 23 September 2009 11:44 PG  

semalam dah baca kisah lemang ni...punyalah aku tergelak mengekeh2....macam2 kisah raya ni...apa nak kisah....asal masak, jadi aje la lemang tu....cuma beza nya medium yang digunakan - buluh ...kalau tak , jadi pulut lemak ...kan ke sama tu....

relevan 23 September 2009 2:12 PTG  

* Salam AGK..
he he janji lemang..pulut kukus buh kaler kuning lapik pula dgn daun pisang..cicah rendang..rendang dendeng pulak tu..sedap juge mcm rasa lemang..cuma aura yg dtg dari buluh je tak ader..

hani@debumelukut 24 September 2009 7:32 PG  

time raya ni yang paling sibuk ialah perut..tak henti2 proses penghadaman.
Hmm, tak bertambah timbangan ke?

relevan 24 September 2009 8:39 PG  

* Heh heh Hani.. Berat badan naik rasanye..duk melantak lemang rendang (kdg2 rasa kesian juge ke perut ni)

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP