GILA GAJET II


Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Khamis, 18 November 2010

Main sampai lembik


Ini ada beberapa jenis permainan zaman kanak kanak dulu..
Seperti biasa musim cuti sekolah juga bermula..maka kome dan rodong rodong akan memenuhi aktiviti dengan bermain..dulu dulu tiada lagi video games ps123 memang tiada..tidak kenal lagi apa itu komputer..
Antara aktiviti permainan dulu adalah :

1. Kondang kondi
2. Tayang
3. Getah karan / Getah tagan / Lastik para -- * Gambar dibawah sebagai contoh



4. Tepuk Gambar

5. Tuju Tin
6. Jentik kuku
7. Upih
8. Guli kecil dan besar
9. Nyorok
10 . Tang tang tweet

Diatas adalah sekadar beberapa jenis permainan
Mungkin lain negeri lain sebutan permainan ini..dan juga mungkin ada yang tidak langsung mengetahui permainan ini... nanti lah kawan akan bawakan dari masa kesemasa tentang permainan dulu dulu ini..
Cuba tengok permainan yang kesepuluh itu..sekarang pun ramai sangat yang suka main..Tang tang tweet ini..tapi bunyinya ada lain sikit.. twitter he he!..

*** Ada akaun twitter tapi tak tau nak tweet kat sapa..


11 Merujuk kepada perkara diatas :

redza 18 November 2010 4:12 PTG  

nyorok, polis sentri, layang2, lastik burung, curi jambu, tangkap pacat...hahah tu antara aktiviti masa cuti skolah dulu2..best btul zaman tu

akuanakpahang (AAP) 18 November 2010 4:44 PTG  

Mainan diatas hok menarik upih aja kawan tak main sebab kat rumah kawan tu masa kecik tak de upih :)

ijoks2009 18 November 2010 5:23 PTG  

Terkonang semaso dulu,hehehe

Nancy Poh 18 November 2010 6:03 PTG  

palin aku suka main tu kondang kondi and nyorok2..sampai kena rotan oleh mak bapak sebab main sampai malam..huhu..rindu masa kecil2 dulu.

wanie 18 November 2010 6:05 PTG  

siyes weh...byk rupenyer mainan tradisional yg x penah dengor.....

dulu2 zaman sekolah rendah yg salu main galah panjang n teng teng jer..paling tidok pun batu seremban....

naik sekolah menengah jer...kat pasaran dah berlambak mainan mcm monopoli...

agaknyer budak2 skang langsung x kenal mainan tradisi ni...mana x nyer...sumer dok umah layan play station....hrmm....

eelobor 18 November 2010 7:12 PTG  

wah...rindu permainan masa2 kecik dulu

Mimie.Candy Cane 18 November 2010 7:27 PTG  

koi tak pernah main tarik upih tu..tadok orang nok ajok..takut kena giliran koi yang ditarik..mau pengsan orang yg tarik tu.hahaa

Azman Roslan 18 November 2010 7:37 PTG  

semua tu aku pernah main.. teringat lak zaman silam. heheh

Tanpa Nama ,  18 November 2010 7:57 PTG  

koi dah lama tak main kayu konti

Miecyber 20 November 2010 9:59 PG  

Satu kenangan yang tak boleh kita lupakan...

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP